Fer política de poble, un mal de cap?

Dedicar-se a la política t'ha d'agradar. Fer política potser és fàcil. Tenim la política de partits, la política de fòrums, la política de bars i altres llocs de reunió, política nacional, regional, del món, local.....
Molts diuen que no volen saber res de política, sense adonar-se'n que cada dia estan immersos en ella, bé que més dóna, tal se val, segur que ho negaran i millor no entrar en polèmiques estèrils. Encara que de això últim n'hi han molts d'especialistes.

Anem al gra, vaig a parlar de política i en majúscules, la política que afecta més directament a les persones, a familiars, amics, gent que no coneixes, enemics (sempre hi ha algun), homes, dones, nens i nenes. Aquesta política és la municipal. És la que ens treu la son de veritat, perquè més d'un cop vas al llit pensant en allò que encara no s'ha pogut solucionar i pateixes. La política real és aquesta. És dura, de vegades ingrata, deshonesta en tu mateix, alhora però és apassionant i engrescadora.

Quan dic que és dura, em refereixo a les renúncies que has de fer en la teva vida familiar, social i inclús a la feina. Ingrata, perquè et passa factura a nivell personal, d'aquelles persones que abans et parlaven i ara veus que els hi costa compartir. Es dura, perquè veus que algunes decisions que has pres, afecten directament a les relacions personals o a nivell professional.

Ho tinc clar, estar en política em costa car, però continuo tenint-ho clar, la meva contribució a la comunitat és honesta i amb moltes ganes de fer-ho bé. Els reptes i les dificultats son per superar-les. Estic en un grup polític que evidentment, les decisions es prenen de manera consensuada. Estem governant amb un altre grup, CiU i, que son majoritaris, en que també es consensuen les accions, encara que algun cop, hi ha algú que te pressa i tira pel dret o simplement es fa i punt.

Ser alcaldessa, tinent d'alcalde o regidor, en converteix en un personatge diguem públic, en el que el dia a dia, les teves accions o  comentaris, saps que seran fiscalitzats, per tant hem de ser curosos i respectuosos i, per descomptat, ser tu mateix, el de sempre. Tenir un càrrec públic, no et dona peu a ser més que els altres. Un càrrec públic implica a que ens devem als ciutadans, que per això ens han votat i volen solucions. Ens convertim en servidors públics.

Fer servir un càrrec públic per obtenir prebendes i aprofitar-te de la teva situació, he de ser totalment rebutjable i per tant, convé que sigui destituït. També es pot donar el cas de que sent regidor a l'oposició facis servir el teu càrrec per rescabalar informació i fer la punyeta a algú altre que no te es especialment simpàtic.

Comentaris